Menu Sluiten

Sigur Rós

15 september 2000. Samen met een vriend van mij bezoek ik het concert van Radiohead in het Goffert park in Nijmegen. Tijdens onze wandeling naar het park zie ik de posters van het evenement in de stad hangen met dit keer ook de naam van de “support act”. De IJslandse band Sigur Rós. Ondanks dat ik al sinds ik 10 jaar oud was een fascinatie heb voor IJsland, en ondanks mijn eerste bezoek aan IJsland een jaar eerder heb ik de naam van deze band nog nooit gehoord. Maar goed, de band komt uit IJsland en dat maakt voor mij het concert net iets aantrekkelijker.

Omdat we redelijk vroeg bij het Goffert park zijn bemachtigen we een “Inner Barrier Pass“. Hiermee kunnen we tot vlak bij het podium komen, en we staan dan ook bijna vooraan.
En dan begint de muziek van “Sigur Rós”. Mijn blijheid over het bijwonen van een concert van deze IJslandse band slaat snel om. Ik vind de muziek verschrikkelijk. De 4 heren op het podium lijken enorm in zichzelf gekeerd en maken geen contact met het publiek. Ik vind het een opluchting als het voorprogramma klaar is en de heren van het podium verdwijnen.
Even later galmt “Airbag” van Radiohead door het park, en gaat het publiek massaal uit zijn dak.
Toch vind ik mezelf de volgende dag terug bij de CD zaak “Van Leest” in Eindhoven. Ergens ben ik geraakt door de klanken van “Sigur Rós”. Ik ben aangenaam verrast als ik in de bakken bij de S de CD “Ágætis Byrjun” vind. Ik beluister een paar nummers van de CD en besluit deze te kopen. Nadat ik hem thuis nog een paar keer heb geluisterd ben ik verkocht. De muziek van “Sigur Rós” is niet te vergelijken met welke andere band die ik ken.

Het eerste nummer van deze CD (eigenlijk het tweede maar het intro tel ik niet mee) “Svefn-G-Englar” duurt 10:03. Het nummer bouwt tergend langzaam op en komt bij 6:18 tot een climax. Ik ben er bijna van overtuigd dat slechts weinige zullen luisteren tot aan de 6:18. Sommige zullen snel doorspoelen om te luisteren naar wat ik bedoel, al mis je dan wel het effect. Anderen zullen al eerder wegklikken. Toch is het de moeite waard om deze muziek even op je in te laten werken. De kans dat je het de eerste keer kunt waarderen acht ik klein, maar geef het een kans, er gaat een muzikale wereld voor je open. Luister hier:

Wil je meezingen:

Svefn-g-englar

Ég Er Kominn Aftur
Inn I Þig
Það Er Svo Gott Að Vera Hér
En Stoppa Stutt Við
Eg Flýt Um I Neðarsjávar Hýði
A Hóteli Beintengdur Við Rafmagnstöfluna Og Nærist
Tjú Tjú
En Biðin Gerir Mig Leiðan – Brot Hættan Sparka Frá Mér
Og Kall A – Verð Að Fara – Hjálp
Tjú Tjú
Eg Spring Ut Og Friðurinn I Loft Upp
Baðaður Nýju Ljósi
Eg Græt Og Eg Græt – Aftengdur
Onýttur Heili Settur A Brjóst
Og Mataður Af Svefn-G-Englum

Vertaald in het Engels:

Sleepwalkers

I’m Here Again
Inside You
It’s So Nice In Here
But I Can’t Stay For Long
I Float Around In Liquid Hibernation
In A Hotel Nourishing On The Electricity Board
Tyoowoohoo
But The Wait Makes Me Uneasy – I Kick The Fragility Away
And Shout – I Have To Go – Help
Tyoowoohoo
I Explode Out And The Peace Is No More
Bathed In New Light
I Cry And Cry – Disconnected
An Unused Brain Put On Breasts
And Fed By Sleepwalkers

Hun website: Eighteen seconds before sunrise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *